Maros Hotel

Lăzarea (Szárhegy)
Str. Bastionului

46.749054, 25.530446

 A gyergyószárhegyi Lázár-kastély, az erdélyi reneszánsz építészet egyik legszebb alkotása, a falu központjától 200 méterre található. És nem látogatható. 

 

Magát a települést a XII-XIII századokban hozták létre. Elnevezését valószínűleg a Szár-hegység eredeti nevéből nyerte (jelentése: Tar). A helység léte szoros kapcsolatban áll a Lázár család történetével. A falu egyik fő vonzerejét a Lázár kastély képviseli, amelynek építése a XV. században kezdődött. 

A Lázár kastély több ízben is leégett, és 1842-ben teljesen tönkrement ugyancsak egy tűzvész következtében. Restaurálása még ma is tart. A végső cél az, hogy visszaadják az épületnek valamikori szépségét, mivel ez egyike a legfontosabb, renesszánsz stílusban épült erdélyi épületeknek.


A legelső Lázár, csíkszenttamási  Lázár Bernát, 1400 körül székbíróként szerepel az okiratokban. 1462-ben Lázár Bálint már Csík-, Gyergyó- és Kászonszék főbírája volt. Lázár András, Lázár Druzsina bátyja, Bethlen Gábort, Erdély későbbi fejedelmét 10-14 éves koráig Szárhegyen nevelte. András nevéhez fűződik a kastély bástyákkal és várfalakkal  való körülvétele. Lázár István 1631 körül alakíttatta át a kastélyt és ténylegesen a XVII. században nyeri el a főúri lak a mai kastély formáját. 

Nincsenek adataink a működtetési/látógatási időpontokról!
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum
  • Maros Hotel
  • Maros Vendéglő

loading ...

Php_show-13===9999999