Maros Hotel

Voşlobeni (Vasláb)

46.681771, 25.672998

+40744701815, +40752142251, +40745032054

pestera.sugau@visitgyergyo.ro

A tekerőpataki Súgó-barlang a Gyergyói-Havasok, 1568m magas, Síposkő tömbjének délnyugati nyúlványában húzódik. A barlangot, a Gyergyószentmiklóst Csíkszeredával összekötő útvonalon fekvő Vasláb nevű faluból közelíthetjük meg.

A Súgó barlang egy négyemeletes rendszer, amelyben egy alsó szint  képezi az aktív, vizes részt egy bejárattal, a három  felső szint pedig az ezután következő emeleteket két bejárattal. A barlangrendszer térbeli elhelyezkedését, a tektonikus  preformáltság jellemzi, mivel dolomitos és kristályos mészkőben alakult ki a vetők és repedések mentén. A feltérképezett járatok hossza 1021 m, de ez a hosszúság  nem állandó, hiszen fedeztek fel kisebb, szűk folyosókat, termecskéket. A barlangból kiömlő patak átlagos vízhozama 5 l/s, a víz hőmérséklete nagyon alacsony, 5-7 °C. Ez a Keleti Kárpátok központi csoportjának legjelentősebb barlangja. Leginkább cseppköveiről illetve borsóköveiről nevezetes, bár sokkal jellemzőbbek rá a szűk  folyósók, kuszodak melyek kis termekbe torkolnak ahol egy mesevilág vár bennünket. Itt változatos, csillogó kalcit és aragonitkristályok, heliktitek  csodálhatók meg. 

A hőmérsékleti és légnyomási értékek ingadozásának függvényében, a járatokban gyors és állandó levegőáramlás figyelhető meg. Nyáron a levegő, a vizes járatból áramlik ki, télen a felső száraz  járatból. A huzat és a víz zúgása egy suttogó, susogó hangot idéz elő, ami  nagyon erős a vizes járatnál, ha nagyobb vízmennyiség ömlik ki a  szájon. Valószínűleg erről a suttogó hangról kapta a barlang a nevét – „Súgó” barlang.

Tarisznyás Márton múzeológus-történelemtanár gyűjtötte össze a Súgó-barlang  mondáját. Eszerint, a Súgó-barlang a Háromkút határrészen  egy másik barlanggal van összeköttetésben. A barlangban, a hiedelem  szerint „csepeg az arany", amit vedrekkel fognak fel. Hét év alatt,  három veder telik meg arannyal, amit csak kevesen tudnak elvinni.

A múlt század végén két férfi és egy nő jött érte. Meghatározott  időpontokban tűntek fel, éspedig minden hetedik év Pünkösd előtti  pénteken este, vagy Szt. János (jun. 24) éjszakáján. Megtévesztés végett, lovaikat fordítva patkolták. Sokan álltak  lesben a jelzett időpontokban, hogy felfedhessék a személyek kilétét,  de a vállalkozás kudarcba fulladt, mert nem tudták mikor jár le az a  bizonyos 7 év.

 

Fontos tudnivalók: 

A változatos cseppkőképződmények megcsodálhatók egy 300m-es körtúra megtételével.

A barlangtúra részben kiépített betonjárdán zajlik, nincs villanyvilágítás. A túra hossza kb. 40-50 perc, melyhez, lámpát, elemeket biztosítunk.

Megfelelő lábbelit a résztvevőknek szükséges hozniuk, mivel a barlang agyagos, nedves. Javasolt a bakancs, vagy sportcipő.

Fokozott mértékben ügyelünk a résztvevők biztonságára, a barlang csak képzett túravezetővel látogatható!

A barlang csak vezetővel látogatható, a túrák minden órában  indulnak. 

Nagyobb csoport esetén előzetes bejelentkezés ajánlott.

A hőmérséklet egész évben állandó (8°C), ezért nyáron is érdemes melegebben öltözni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hétfő Zárva x
Kedd Zárva x
Szerda Zárva x
Csütörtök Zárva x
Péntek Zárva x
Szombat 10:00 - 16:00
Vasárnap 10:00 - 16:00
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum
  • Maros Hotel
  • Maros Vendéglő

loading ...

Php_show-13===9999999